header3.jpg header2.jpg header4.jpg header6.jpg header1.jpg header5.jpg

De eerste controle
De eerste controle vindt plaats tussen de achtste en de tiende week van je zwangerschap en duurt ongeveer 60 minuten. Tijdens je eerste bezoek bij ons maken we een dossier van je aan. Wij stellen vragen over de gezondheid van jou, je partner en jullie familie. Wij adviseren je om voor de eerste controle bij je familie na te gaan of er aangeboren afwijkingen, suikerziekte, hoge bloeddruk of andere erfelijke aandoeningen voorkomen. Tijdens de eerste controle maken we ook een echo om te kijken hoe ver je precies zwanger bent, we vertellen je over de verschillende onderzoeken die je kunt laten doen in je zwangerschap en we regelen het eerste bloedonderzoek. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor jullie vragen. Soms is het handig om je vragen op te schrijven, doordat zo'n eerste afspraak vaak al erg spannend is, vergeet je makkelijk wat je wilde vragen.

Op www.zwangerwijzer.nl kun je een heleboel informatie vinden over alle belangrijke dingen die je moet weten, daarnaast kun je de zwangerwijzer invullen en meenemen naar de eerste controle, dan ken je alvast de belangrijkste vragen die we je gaan stellen. Misschien weet je niet gelijk alle antwoorden en dan kun je van tevoren nog dingen opzoeken.

Neem voor de eerste controle de volgende gegevens mee:
- Een legitimatiebewijs
- Je verzekeringspasje
- De eerste dag van je laatste menstruatie
- Indien je eerder zwanger bent geweest, is het handig om gegevens van je vorige zwangerschap(pen) en bevalling(en) mee te nemen.
- Voor de echo is het belangrijk dat je met een volle blaas komt, ga dus een half uur voor de afspraak niet meer plassen en zorg ervoor dat je een groot glas water of thee gedronken hebt. 

Vervolgcontroles
Gedurende je hele zwangerschap heb je zo'n 10-13 controles. Naarmate de zwangerschap vordert, kom je steeds vaker. De laatste weken van je zwangerschap zijn de controles iedere week. De normale vervolgcontroles duren gewoonlijk ongeveer 15 minuten. Het schema van de controles is globaal als volgt:
Tot 20 weken: om de 6 weken
Van 20 tot 28 weken: om de 4 weken
Van 28 tot 32 weken: om de 3 weken
Van 32 tot 37 weken: om de 2 weken
Vanaf 37 weken: iedere week.
Wij vinden zorg op maat erg belangrijk, als wij denken dat het nodig is om van dit schema af te wijken dan zullen we dit natuurlijk doen. Wanneer je zelf behoefte hebt aan een eerdere of een langere afspraak omdat je iets wilt bespreken, dan kun je dit altijd aangeven. We zullen hier dan rekening mee houden in de planning.
Het werkt vaak handig als je eventuele vragen opschrijft, op deze manier kom je niet thuis zonder de antwoorden die je graag wilde hebben.

Tijdens iedere controle beantwoorden we al je vragen en wordt je bloeddruk gemeten. Verder wordt de groei, de ligging en de hartslag van de baby elke keer gecontroleerd. Wanneer je ongeveer 30 weken zwanger bent, zullen we nog een keer je ijzergehalte controleren. Indien het nodig is dat we nog andere bloedonderzoeken uitvoeren, zullen we je dit altijd laten weten. 
Soms is het nodig om urineonderzoek te doen. Wanneer hier aanleiding voor is, dan zullen we dit bij je aangeven zodat je urine mee kunt nemen.

Created by: Babybladen.nl