header6.jpg header1.jpg header5.jpg header3.jpg header2.jpg header4.jpg


Tijdens je zwangerschap maken we enkele echo's om de baby en je zwangerschapsduur te controleren. Wij maken deze echo's zelf of verwijzen je naar een echoscopiste indien nodig.

1e echo
Voor de 12e week van je zwangerschap is het niet verstandig om met de doptone naar het hartje van de baby te luisteren. Wij kiezen er daarom voor om rond 8-9 weken zwangerschap een echo te maken om het hartje van jullie kind te bekijken en te zien hoever je ongeveer zwanger bent. We kunnen dan ook gelijk zien of de zwangerschap intact is en of er sprake is van een of meerdere vruchtjes. We combineren deze echo meestal met de intake. 

vroege-echo

Op de eerste echo is jullie kindje vaak nog te herkennen als een boontje. Bij de termijnecho kun je al veel duidelijker een echt kindje herkennen. 

Termijnecho
Tussen 10 en 12 weken krijg je een echo om te bepalen hoe lang je precies zwanger bent, dit noemen we de termijnecho. Op basis van deze echo wordt je uitgerekende datum bepaald. Deze datum is belangrijk voor het vervolg van je zwangerschap. Deze datum staat ook op je zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om je zwangerschapsverlof aan te vragen. De uitgerekende datum die uit de termijnecho komt, verandert niet meer gedurende je zwangerschap.

termijnecho 1CRL Crown rump lengh 12 weeks ecografia Dr. Wolfgang Moroder

Termjnecho bij 10 weken                                                                  Termijnecho bij 12 weken en 3 dagen

20 weken echo (Structureel Echoscopisch Onderzoek of SEO)
Bij een zwangerschapsduur van 18-22 weken is het mogelijk om met behulp van echoscopie de organen en de groei van jullie kind te beoordelen en eventuele afwijkingen op te sporen. Bij de 20-weken echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Voor de meeste ouders is dit een prachtige echo om te zien, het is wel belangrijk om je te realiseren dat dit een medische echo is en dus geen pretecho of alleen om te kijken of jullie een jongen of een meisje verwachten. Zo wordt er gekeken naar de eventueel aanwezigheid van een open ruggetje of open schedeltje. Ook wordt gekeken of de baby goed groeit en of er voeldoende vruchtwater is. De plaats van de placenta (moederkoek) wordt beoordeeld en alles wordt opgeschreven in een verslag. Dit verslag is belangrijk voor de verloskundige en de gynaecoloog en dien je dus in je map te bewaren.
De 20 weken echo wordt verricht door middel van een uitwendige echo (via de buikwand). Deze echo wordt niet bij ons op de praktijk gemaakt, maar we verwijzen je hiervoor naar een echoscopiste met veel ervaring in het maken van twintig weken echo's. De kosten voor deze screeningsecho worden vergoed door de verzekeraar.

Indien er bij de 20-weken echo iets afwijkends gezien wordt, zijn de gevolgen voor jullie kind niet altijd direct duidelijk. Meestal wordt er daarom vervolgonderzoek aangeboden. Tijdens een gesprek met de echoscopist, verloskundige of gynaecoloog wordt je uitgebreid voorgelicht over het vervolgonderzoek. Voor vragen of ondersteuning kun je dus zeker bij ons terecht. Bij elk onderzoek bepaal je zelf of je dit wilt.
Het vervolgonderzoek bestaat uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek, dit wordt ook wel een GUO genoemd en dit staat voor Geavanceerd echoscopisch onderzoek. Voor een GUO wordt je verwezen naar een academisch ziekenhuis. Je kind wordt dan nader onderzocht en soms is het dan nodig om verder onderzoek te laten doen, bijvoorbeeld een vruchtwaterpunctie of een bloedonderzoek.
Als uit vervolgonderzoek blijkt dat je baby een aandoening heeft, krijg je altijd een gesprek met een of meerdere artsen. Je kunt dan voor een moeilijke keuze te komen staan. Niet alle aandoeningen kunnen voor de geboorte worden ontdekt. Het is dus goed om je te realiseren dat de echo geen volledige zekerheid geeft. De vraag of je kind volledig gezond is, kan dus nooit met zekerheid worden beantwoord.

Groeiecho
Wanneer een groeicontrole wordt verricht, worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier wordt duidelijk of jullie kind volgens de verwachting groeit. De groeicontrole kan op verzoek van de verloskundige meerdere keren herhaald worden, zodat er een groeicurve gemaakt kan worden. Dit geeft een goed beeld van de groei van het kind. De echo groeicontrole kan plaatsvinden tussen 22 en 40 weken. De groeiecho wordt alleen gemaakt als hier een reden voor is. Dit doen we bijvoorbeeld indien jullie een eerder kind hebben gekregen dat te klein was of indien je BMI te hoog is en het kind daarom moeilijker te voelen is. Als wij twijfelen aan de groei van je kind met het uitwendig onderzoek zullen we ook een groeiecho inplannen.

Liggingsecho
Als er rond 35 weken zwangerschap het vermoeden bestaat dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt wordt er een liggingsecho gemaakt. Gedurende je zwangerschap draait de baby flink rond in je baarmoeder en neemt verschillende liggingen aan. Aan het eind van de zwangerschap, zo rond 32 weken, gaan de meeste baby's met het hoofd naar beneden liggen om zich klaar te maken voor de geboorte. Hoe meer de baby groeit hoe moeilijker het wordt om te draaien voor de baby. Wanneer de baby niet goed om is gaan liggen, kan het zijn dat wij tijdens het uitwendig onderzoek geen hoofd in je bekken voelen maar billetjes. Indien er twijfel is over de ligging van jullie baby wordt er een echo afgesproken. De ligging van je baby is namelijk belangrijke informatie ter voorbereiding op je bevalling.

Alle echo's die wij nodig vinden worden door de zorgverzekeraar vergoed. Indien je zelf graag nog een keer naar jullie kindje wil kijken en hier is geen medische reden voor dan kun je een pretecho laten maken. Pretecho's zijn een leuke manier om nog eens in je buik te kijken en te zien wat jullie kindje zoal doet in je buik. Je kunt kiezen voor 2D of 3/4D echo's. Voor het laten maken van pretecho's kun je op de volgende sites kijken:
www.baby-echo.nl
www.echofun.nl

 

Created by: Babybladen.nl