header1.jpg header2.jpg header4.jpg header5.jpg header3.jpg header6.jpg

Je bent zwanger maar je weet het nog niet, want je bent nog niet overtijd. Deze verschijnselen duiden erop dat je zwanger bent:

  • wat gespannen borsten
  • beetje misselijk gevoel
  • vermoeidheid
  • een 'raar' gevoel hebben, anders dan anders

De bevruchte eicel nestelt zich in de baarmoederholte vanaf de vijfde dag na de bevruchting. In week 4 zit er al wat structuur in de embryo. Het heeft zich dan al in duizenden cellen gedeeld.

Die verdelen zich nu in drie groepen. Een die je kind gaat worden, een die de placenta gaat worden en een die zorgt voor de vliezen rond het geheel

Week 8 6 weken
6wekenSteken in je maag, rommelende darmen, een zeurend gevoel in je buik. Maak je niet te veel zorgen, het hoort er allemaal bij. Vind je jezelf wel erg moe en chagrijnig? Bedenkt dat deze klachten tijdelijk zijn en dat over een paar weken je lichaam zich heeft aangepast aan de nieuwe situatie en je je weer als vanouds voelt of zelfs beter. Het wordt tijd om een afspraak bij de verloskundige te gaan maken. De eerste afspraak vind plaats tussen de 8e en de 10e week in de zwangerschap, geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie.

Het gezichtje van je kindje vormt zich en het hoofd heeft zijn definitieve vorm gekregen maar is in verhouding tot het lijfje nog erg groot. Dat blijft de komende weken zo. Aan de zijkant van het hoofdje zitten de oogjes, nog volledig bedekt met vel. Er zijn openingen voor de neusgaten en de kaken, de mond en het binnenoor ontwikkelen zich. Aan de handen en voeten zijn vingers en tenen te zien die nog met huid aan elkaar zitten.

Lengte 2 cm.

 

Week 12
13wekenDe verloskundige heeft in de afgelopen week een termijnecho gemaakt waarbij de grootte van je kindje is opgemeten. Hiermee wordt bekeken of de uitgerekende datum van 40 weken zwangerschap klopt. Dit is vast een leuke ervaring geweest, voor het eerst zie je je kindje voor je. Het buitelt rond in het vruchtwater, maakt allerlei bewegingen.
Deze week komen er nageltjes, een reukorgaan en een gehoororgaan bij. Aan de zijkant van het hoofd zijn twee vage oortjes te zien. Het kan al duimen en al vuistjes maken van zijn of haar handjes.

Lengte: 6,5 cm. Gewicht: 20 gram.

 

Week 16
19wekenJe buik wordt in deze fase al duidelijk iets dikker. Je broeken gaan strakker zitten.
De benodigde zuurstof haalt je kindje uit jouw bloed. Het lijfje is nu bedekt met fijn nesthaar. Deze haartjes laten tegen het einde van de zwangerschap weer los. Ze drijven dan in het vruchtwater wat je kindje weer inslikt. Na de geboorte maken de ingeslikte haartjes deel uit van de eerste ontlasting, meconium genaamd. De nieren en de blaas gaan nu werken, je kindje gaat plassen. De stembanden en de nageltjes zijn klaar. Je kindje krijgt wimpertjes en wenkbrauwen.

Lengte: 15 cm. Gewicht: 120 gram.

 

Week 20
20wekenMensen om je heen gaan zich nu waarschijnlijk afvragen of je zwanger bent. Door je kleren heen verschijnt een klein zwanger buikje. Je kindje blijft stevig doorgroeien. Een flinke druktemaker wordt het nu. Het beweegt nu gemiddeld tweehonderd keer per dag en deze bewegingen ga je nu ook voelen. Over drie maanden beweegt het al vijfhonderd keer per dag. Het krijgt nu hoofdhaar, kan al wat geluiden horen en begint te slikken. En de longen zijn zich flink aan het ontwikkelen.

Lengte: 24 cm. Gewicht: 300 gram.

 

Week 24
22wekenJe kindje was tot nu toe heel mager, maar daar gaat nu verandering in komen. Het onderhuidse vet begint zich nu te vormen zodat je bij 40 weken een mollige baby ter wereld kan brengen. Spieren ontwikkelen zich en de baby krijgt een waak- en slaapritme.

Lengte: 32 cm. Gewicht: 600 gram.

 

Week 28
26wekenDe oogjes van je kindje kunnen nu open en dicht. Daarnaast verandert het skelet: het kraakbeen begint zich langzaam te vormen en de botjes worden al aardig stevig. De verbening is bij de geboorte echter nog lang niet voltooid. Vooral de schedel is dan nog zacht, waardoor de passage door het baringskanaal bij de geboorte makkelijker wordt. In deze fase ontstaat er ook verschil in gewicht tussen jongens en meisjes.

Een jongen is (in de eerste zwangerschap) nu 1030 tot 1190 gram, een meisje 960 tot 1110 gram.

 

Week 32
32tot34Heeft je kindje al eens de hik gehad? In dat geval zit er een regelmatige 'tik' in je buik die behoorlijk lang kan aanhouden. De hik ontstaat doordat je kindje het vruchtwater drinkt. Als het maagje te vol is, dan kan die het middenrif prikkelen waardoor dat in een reflex samentrekt. De hik gaat vanzelf weer over. Alle organen zijn nu helemaal af. De donshaartjes worden vervangen door huidsmeer, de vernix.

Lengte: 40 cm. Gewicht: 1900 gram

 

Week 36
36tot38Veel baby's zakken nu met het hoofd dieper in het bekken, en dat is een mooie voorbereiding op de bevalling. Vanaf 37 weken is je kindje klaar om geboren te worden. Vanaf 37 tot 42 weken beval je bij ons, ervoor of erna bij de gynaecoloog. In de laatste weken ontwikkelt het kind meer onderhuids vetweefsel.

Lengte: 45 cm. Gewicht: 2950 gram.

 

Week 40
38wekenIneengedoken als een klein aapje brengt je baby de laatste dagen in de baarmoeder door.
Het kindsgewicht is nu gemiddeld 3400 gram en zelf ben je gemiddeld 12 kilo aangekomen. Dat gewicht is kind, vruchtwater, placenta, de grotere baarmoeder, zwaardere borsten, en extra vet en vocht. Wanneer de bevalling begint, dat weten we niet precies, maar zo'n 93% van de zwangeren bevalt tussen de 37 en 42 weken.

 

Week 41
40wekenDaar zit je dan. De uitgerekende datum is voorbijgegaan. En die buik zit er nog steeds. Wij als verloskundigen kunnen proberen je bevalling op gang te brengen door middel van het 'strippen'. Via een inwendig onderzoek worden de baarmoedermond en de vliezen gemasseerd. De vliezen worden als het ware losgewoeld van het onderste deel van de baarmoeder. Dit kan wee├źn veroorzaken maar soms doet het helemaal niets.

Door het ruimtegebrek beweegt je kindje minder heftig de laatste weken. Het is wel belangrijk dat je je kindje een aantal malen per dag goed voelt. Het kontje voel je nog wel schuiven en kleine bewegingen van de armen en benen, vooral in het gebied van je ribben. Bij twijfel over de hoeveelheid bewegingen is het verstandig om contact met ons op te nemen.

 

Week 42
Nu dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog in het ziekenhuis. Je bent 'overtijd'.
De gynaecoloog controleert de conditie van je kindje door middel van een CTG, een hartfilmpje van de kleine. Verder zal er een inwendig onderzoek plaatsvinden om de rijpheid van je baarmoedermond in te schatten. Met deze gegevens wordt besloten wanneer en hoe de bevalling ingeleid zal worden. Als de baarmoedermond nog stug en dicht is dan wordt deze rijp gemaakt met een hormonengel die bij de baarmoedermond wordt aangebracht of door middel van het plaatsen van een 'ballon'. Is de baarmoedermond zacht en al wat ontsloten dan kan gestart worden met het breken van de vliezen en eventueel een infuus met weenopwekkende middelen. Een baby die laat geboren wordt kan wel eens een droge huid hebben doordat alle huidsmeer verdwenen is. Verder zijn ze vaak wat zwaarder.

Gemiddeld 50 cm. en 3450 gram.

Created by: Babybladen.nl